torstai 18. huhtikuuta 2013

#17 Esa Nikkilä



Esa Nikkilän ura Palloseuran edustuksessa alkaa lähennellä jo kymmentä vuotta. 18-vuotiaana mukaan tullut Nikkilä liittyi joukkueeseen silloin, kun urjalalaiset viimeksi olivat Nelosessa, joten Esalla on näkökulmaa miten toiminta on vuosien saatossa muuttunut.


”Kyllähän se koukutti.”


Esan pelaajaura alkoi muistikuvien mukaan noin viiden vuoden ikäisenä. ”Virtasen Iiro oli käynyt jo aiemmin pelaamassa, mutta taisivat äidit sopia, että pojat menevät harjoituksiin.”, Esa muistelee alkuaikoja. Valmennustiimissä oli tuolloin hyvinkin tutut Saarisen veljekset.

1987 syntyneiden ikäluokka oli Urjalassa poikkeuksellisen menestyksekäs. Edustuksen nykyinen valmentaja Esko Ojala valmensi tuolloin Esan ikäluokkaa, jonka suurimmaksi saavutukseksi nousi piirinmestaruuspronssi. Vastustajien joukossa oli tuolloin kovia seuroja, mm. Ilves, TPV ja Haka.


”Kyllähän Esko sillä kaudella kun tulosta tuli, niin kielsi Ottoa (Drude) potkaisemasta sitä palloa. Juoksi maaliin asti.”


Esan ikäluokka koostui lahjakkaista pojista, joista edelleen edustuksen mukana ovat Otto Drude, Henri Ojala, Mikko Alahäivälä ja Juho Laine. ”Sitten 14-15-vuotiaana toiminta alkoi loppua, kun miehiä ei ollut isolle kentälle tarpeeksi.”, Esa kertoo. Sen jälkeen osa siirtyi Valkeakoskelle Hakaan, jossa Esakin pelasi kahden vuoden ajan.

Esa on pelannut uransa pääosin puolustavissa rooleissa. Menestysvuosilta tärkein oppi oli opetella pitkä läpisyöttö, jolla pystyi vapauttamaan Oton (Drude) maalintekoon. Isolla kentällä Esa kävi myös keskikentän keskellä ja viime vuosilta hänet voi muistaa useammastakin roolista edustusjoukkueessa. Pääpaino Esalla kuitenkin on puolustavissa rooleissa.

Valkeakosken vuosien jälkeen oli aika palata Urjalaan ja Nelosta pelaavan edustuksen riveihin. ”Se oli mielenkiintoinen porukka silloin. Oli todella kovia pelaajia, mutta sitten oli heikompiakin. Vähän kuin puulaakiporukka. Kanniston Aki toimi pelaajavalmentajana.”, kertoo Esa edustuksen alkuajastaan.

18-vuotiaan Esan esikuvaksi tuli nopeasti Jussi Kitinoja, joka opetti tulokkaalle Nelosessa tarvittavaa kovuutta. ”Noin minun ikäisenä nyt Kiti päätti, että haluaa korjata juoksuaan ja meni talveksi harjoittelemaan yleisurheilijoiden mukana lähtönopeutta ja juoksutyyliään.”, Esa tietää kertoa. Vastaava toiminta ei nykyään ole kovinkaan yleistä alasarjafutiksessa.

Kitin lisäksi Esa mainitsee esikuvikseen Jari Litmasen ja Emmanuel Petitin. Litti oli ilmiö, vaikka Ajax itsessään ei niin kiinnostanutkaan. Petit sen sijaan pysyi seurattavien pelaajien listalla aina Chelseaan asti.


”Sitä oli ennen kauden alkua, että nyt se on pakko tehdä.”


Esa muistaa ottaa esiin viime kauden nousun Neloseen, joka jäi harmittavan lähelle jo edelliskaudella. Ikimuistoisia hetkiä olivat tietenkin myös Ålandia Cup sekä Hesa Cup, mutta edustusuralta nousee myös toinen suuri hetki Esan mieleen.

FJK oli nousutaistelussa vahvasti mukana, kun UrPS taisteli sarjataulukon toisessa päässä. Uskomattoman taistelun jälkeen Palloseura voitto ottelun 3-2 ja FJK:n nousuhaaveet kariutuivat viimeisillä kierroksilla. Päätöskierroksella Kylmäkoskella pelannut Lammin Veto oli luvannut UrPSille saunakaljat FJK-voitosta. ”Oltiin pukuhuoneessa ja yhtäkkiä parkkipaikalta kuuluu huutoa ja laulua. ’Kiitos UrPSi!’. LaVe oli tullut lunastamaan lupauksensa saunakaljoista ja laulu jatkui vielä pitkään.”, Esa kertoo noista tapahtumista.

Esan tehtävä tuossa ottelussa oli vahtia Forssan tähtihyökkäjä Ivo Dankovia, mutta Dankov iski ottelussa maalin kahdeksan minuutin kohdalla. ”Jostain syystä siinä pelissä pääsin myös läpi. Tilanteesta olleesta videosta onkin Krannin Samin kanssa monta kertaa väitelty oliko se paitsio.”, Esa sanoo.

Ikimuistoisimmat vastustajat tulevat läheltä. FJK ja KylVe tulevat Esalla ensimmäisenä mieleen kysyttäessä mieluisimpia vastustajia. Viha-rakkaussuhteen lisäksi hän on nauttinut pelaamisesta hämeenlinnalaisen Jagsin kanssa. ”Jags on kova, mutta rehti joukkue. Siellä ei soiteta suuta turhaa.”, perustelee Esa valintaansa.


”Malli siihen, miten hommat pitää tehdä.”


Käännekohdaksi edustuksen toiminnassa Esa nimittää Esko Ojalan ja Petteri Soinisen mukaantulon. ”Ensinnäkin saatiin Aki (Kannisto) pelkästään pelaamaan.”, kertoo Esa syitä. Esko ja Petteri toivat mukanaan uskottavuutta ja ryhtiä toimintaan. Miehet täydentävät hyvin toisiaan, kun Esko kantaa päävastuun peluutuksesta ja Petteri kaikesta muusta. ”Petterin omasta pelaajaurasta oli niin lyhyt aika, että siinä oli selvä näkemys, miten hommat pitää hoitaa.”, jatkaa Esa syiden listaamista.

Esalla on kaudelle selkeä maalitavoite. ”Kolme maalia pitäisi tehdä. Yksi tehdään taidolla ja loput kaksi tulee tuurilla.”, hän tarkentaa. Tilastoja tutkittaessa Esa on 2008 vuodesta lähtien onnistunut jokaisella kaudella vähintään kerran maalinteossa. Parhaalla kaudella maaleja on tullut kolme, mutta eri asia on, tuliko noista yksi taidolla ja kaksi tuurilla.

Lukijakysymys: Kenen haluaisit nähdä pukevan Palloseuran pelipaidan ylleen?
”Kitinojan Jussi. Olen kuullut Kitin suusta, että lopettaa uransa UrPSissa. Nyt täytyy vaan kysyä enemmänkin niin päin, että koska meinaa lopettaa.”, Esa vastaa muista hieman poiketen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti