keskiviikko 17. huhtikuuta 2013

#26 Juho Tolvanen



Juho Tolvanen tuli tutuksi urjalalaiselle futisyleisölle keväällä 2011 liittyessään UrPSin riveihin. Kolmatta kauttaan Palloseuran riveissä aloittava keskikenttämies liittyi joukkueeseen mukaan koulukaverinsa Esa Nikkilän suosittelemana. Kertaalleen loppunut peliura sai Urjalassa uuden alun.


”Sieltä äidinmaidosta kato nääs.”


Nuoren Tolvasen peliura alkoi parin vuoden iässä Lahdessa, kun kaikkien serkkujen pelatessa jalkapalloa. Kuuden vuoden ikäisenä Juho liittyi Lahden Reippaan jalkapallokoulun kautta edustusjoukkueeseen mukaan. ”Reippaassa kaikki pääsi pelaamaan. Siellä ei rankattu pelaajia sinne ja tonne paremmuuden mukaan.”, Juho kertoo.

Pelipaikka on pysynyt uran aikana pääosin keskikentän keskustassa. Lähes jokainen pelipaikka on peliuralla tullut tutuksi, mutta suurimman osan aikaa Juho on viettänyt keskikentällä ja kymppipaikalla. ”Topparin roolissa meni myös muutama vuosi.”, hän täsmentää.

Jalkapalloura Reippaassa kesti noin 19 vuoden ikään asti. Parin pahan loukkaantumisen putki vei miehenalusta pelihalut, kun yhden loukkaantumisen parantuminen johti vain toiseen. Kipinä kuningas jalkapalloon haihtui hetkellisesti, muttei onneksi kokonaan.


”Ei todellakaan kiinnosta yhtään ikinä.”


Tampereen kouluajoilla Juho tutustui Esaan ja myöhemmin kävi ilmi Esan pelaavan Urjalassa jalkapalloa paikallisen Palloseuran riveissä. Juho oli ehtinyt käydä Tampereella toisen porukan mukana treenaamassa, mutta tuo paikka ei säväyttänyt. ”Se oli vähän perseestä se meininki.”, täräyttää Juho suoraan.

Siirtyminen UrPSiin sujui lopulta kivuttomasti. Juho tiesi jo harjoituskaudella liittyessään joukkueen mukaan, että tekeminen on kohdallaan. Pelaaminen oli totista, muttei liian totista.


”Tosi siistiä. UrPSilla selkeä valmentaja ja joukkueenjohtaja.”


Urjalassa pelaamiseen vaikuttivat tietenkin hyvät puitteet. Tampereella käydyssä porukassa pelaajat ”valmensivat” toisiaan, mutta Urjalassa valmennusjohdon roolitus oli selkeä. Oli valmentaja ja joukkueenjohtaja. Meininki oli huomattavasti ammattimaisempaa, kun varusteet, huolto ja pelisuunnitelma löytyivät.

Hän vakuuttui myös pelitovereista. ”Kopissa oli hyvä meininki, eikä mitään kyräilyä. Vaikken tuntenut alkuun kuin Esan, niin nopeasti tutustui muihin.”, kertoo Juho ensifiiliksistään Palloseuran kopista.


”Läpihuutojuttu. Kuvasti hyvin kautta.”


UrPS-uransa hienoimmaksi hetkeksi Juho nimeää tietenkin nousun Neloseen. Kauden viimeinen peli kun kuvasti hyvin mennyttä kesää UrPSin voittaessa murskalukemin 12-0 tamperelaisen FC Polla/2:n. ”Myös Regions’ Cupin reissu Toejoelle oli hieno kokemus.”, hän jatkaa.

Viha-rakkaussuhteet kuuluvat jalkapalloon. Palloseuran ja naapuri KylVen väliset kiihkeät kohtaamiset olivat jääneet mieleen, mutta Lahden Kuusysi on Juhon ykkösvastustaja. Pelejä haipattiin hyvissä ajoin etukäteen ja vastustajat olivat pääosin tuttuja kavereita. Naapurissa asunut Kuusysin kakkoskoutsi yritti usein värvätä Juhoa naapurileiriin, mutta turhaan.


”En mä huolinutkaan, kun se oli Jari Litmanen.”


Nuori Juho Tolvanen vietti kesänsä Lahden Reippaan jalkapalloleirillä ja tapana oli, että seuralegenda Jari Litmanen kävi leirillä vierailemassa. TV-kameroiden kuvatessa Jaria etsi hän itselleen sopivaa hattua haastattelua varten. Nuori Juho pääsi idolinsa kanssa kohtaamiseen, kun Juhon FC Reipas -verkkolippis päätyi komistamaan Jarin päätä haastattelussa. Kuningas oli luvannut, että palauttaa lakin haastattelun jälkeen, joten ei ole syytä huoleen. Missään vaiheessa näin ei ollutkaan.

Juho nimeää Jari Litmasen suurimmaksi innoittajakseen. Kotoa löytyi Jari Litmanen -lakanat ja omaan pelaamiseen kymppipaikalla sai paljon apuja Litin seuraamisesta.

Lukijakysymys: Kenen haluaisit nähdä pukevan Palloseuran pelipaidan ylleen?
”Se savolainen sieltä Tampereelta voisi aktivoitua. Jos tässä blogin välityksellä voi terveisiä lähettää, niin (Arttu) Partanen voisi tulla takaisin pelaamaan. Potentiaalia löytyy.”, kertoo Tolvanen vanhasta koulu- ja pelikaveristaan.

Terveiset on välitetty perille. Urjalalainen futisyleisö saa olla onnekas nähdessään tämän miehen esityksiä tulevanakin kesänä. ”Mitään nousulupauksia ei tehdä, mutta yritetään parhaan mukaan ehtiä täältä Helsingistä käymään peleissä.”, hän kertoo lopuksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti