keskiviikko 11. syyskuuta 2013

Kuntopuntari loppukauden tapaan



Kausi alkaa hengitellä viimeisiään. Loppukausi Tampereen Nelosessa on ollut yllätyksiä täynnä. Jos kausi olisikin aloitettu puolivälistä uudelleen, näyttäisi sarjataulukko hieman toiselta.

Pelikierroksia olisi takana kahdeksan ja jäljellä on kolme ottelua per joukkue. Kesän 2012 alussa muistan harjoituksissa, kun UrPS-legenda Aaro Rytky tiesi nousijan olevan se joukkue, joka pelaa vahvimman syyskauden. Tuo kausi päättyi Palloseuran 11 ottelun voittoputkeen ja nousu selvisi sitä kautta. Tällä kaudella tuota ei voi ihan täysin allekirjoittaa, sillä vahvan kesän pelannut KaVo on hävinnyt kolme viimeistä otteluaan, mutta ylivoimaisen alkukauden takia nousu ei ole todellisesti uhattuna. Siitä pitää huolen KaVon helpohko loppuohjelma, jossa tarvittavat pisteet pitäisi pystyä raapimaan.

Loppukauden sarjataulukko näyttäisi seuraavalta:

NePa                    6-2-0                   20 pts
FJK                      5-1-2                   16 pts
KaVo                    5-0-3                   15 pts
PP-70                   4-3-1                   15 pts
UrPS                    4-1-3                   13 pts
TP-49                   4-1-3                   13 pts
VaKP                    3-3-2                   12 pts
LeKi-futis              3-3-2                   12 pts
Jags                     2-1-5                   7 pts
ParVi                   1-2-5                   5 pts
SW                      1-1-6                   4 pts
FC Teivo               1-0-7                   3 pts

Päähuomio kiinnittyy viivan alle. Siellä on samat joukkueet kuin oikeastikin, mutta hieman eri järjestyksessä. FJK:n vahva loppukausi on nostanut sen viivan yläpuolelle, enkä näe mitään miksei FJK siellä myös pysyisi. Kuulopuheiden perusteella esitys Urjalassa ei häikäissyt, mutta on noita pisteitä puolivälin jälkeen kertynyt muutenkin.

Loppukauden osalta voidaan vielä nähdä mitä tahansa, mutta tällä hetkellä näyttäisi siltä, että Jagsin ja SW:n eväät olisi syöty. SW:n loppuohjelma näyttää muutenkin liian hankalalta, sillä joukkueen pitäisi todennäköisesti napsia kuusi pistettä viimeisestä kolmesta pelistä (VaKP [v], LeKi-futis [k], PP-70 [v]). Oletus perustuu siihen, että nykyvireessä FJK voittanee Jagsin tulevana sunnuntaina ja päättää käytännössä putoamistaistelun. Tietenkin tuossa on vielä takaportti sille, että LeKi-futis putoaa tuohon taisteluun mukaan, mutta se vaatii muutakin kuin SW:n kotivoiton lempääläläisistä. Veikataan kylmästi, että tällä hetkellä pudotusviivan alapuolella olevat joukkueet ovat siellä vielä kauden päätyttyä.

UrPSin loppukauteen ei valtaisaa panosta ole. Teoreettinen mahdollisuus on edelleen kakkossijalle, mutta siihen paikalle vaaditaan ehkä hieman liikaa pelaamista ristiin. Kauden viimeinen kotiottelu on nimenomaan VaKPia vastaan ja tuosta pelistä pisteiden nappaaminen vaatii huippusuorituksen. Annan siis ajatuksen jo olla ja keskitytään mieluummin seuraamaan mikä tulee olemaan kauden loppusijoitus, sillä kärki on toisesta sijasta kuuden sijoitukseen todella tasainen.

Viime kierroksella kärkinelikosta ainoastaan VaKP onnistui kartuttamaan pistetiliään yhden tasapelipisteen verran. Kärjen marssijärjestys ja voimasuhteet pysyivät siis ennallaan. UrPSilla olisi ollut mahdollisuus nostaa asemiaan kärkitaistossa, mutta FJK oli lopulta vahvempi 0-2 lukemin. Kokoonpanohuolista kärsinyt UrPS peluutti hätätilanteessa maalissa 17 sarjamaalin Kasperi Ojalaa ja keskikentän pohjalla velipoika Ilari Ojalaa, joka on normaalisti esiintynyt edustuksessa kärkimiehenä. Ei täysin ihanteellinen lähtökohta peliin, josta normaalimiehistöllä olisin odottanut täyttä kolmea pistettä. Huolimatta siitä, että FJK on ollut vahvasti nousukuntoinen.

Enemmän huolestuttavat raportit, joiden mukaan viime peleissä olisi pääosin unohdettu oma pelaaminen ja tyydytty enemmänkin hakkaamaan pitkää palloa kärkeen ja haettu juoksuvoimalla ja ennen kaikkea Kasperin henkilökohtaisella osaamisella ratkaisuja. Palloseura on ollut tällä kaudella erityisen vahva erikoistilanteissa, mutta silti maalipaikkoihin pääseminen on ollut helpompaa joukkuepelin kautta, eikä tarvetta roiskimisella mielestäni ole. Tiedän, että sitä pelitapaa yritetään välttää viimeiseen asti, mutta yhtä vaikea sitä on pelissä vältellä, jos se jossain vaiheessa menee siihen. Toivotaan, että loppukaudella nähdään vielä tuttu, pelaava UrPS.

Palloseuran kausi jatkuu tulevana lauantaina Parolassa. Vielä on hieman epäselvää ajellaanko lauantaina Urjalaan Parolan kautta, mutta mahdollisuuksien mukaan pyritään pääsemään paikalle. Kakkosjoukkueen kausi päättyy sunnuntaina Pirkkalassa, joten ensi viikolle suunnitellaan sellainen päätösraportti kaudesta. Päätöspelissä ratkeaa myös, että onko kauden loppusijoitus kolmas vai neljäs, joten jännitettävää riittää vielä monesta suunnasta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti