maanantai 8. heinäkuuta 2013

Valhe, emävalhe, tilasto – osa 1



Kausi on puolivälissä niin edustusjoukkueen kuin kakkosenkin osalta. Salainen tilastorakastaja sisälläni heräsi laskemaan mitä ihmeellisimpiä, turhempia ja mielenkiintoisempia numeroita alkukauden takana. Peliesitykset valehtelevat, mutta tilasto on aina oikeassa. Tarkoitus ei kuitenkaan ole olla pelkkiä numeroita numeroiden perässä vaan yritän samalla hakea selityksiä miksi tietyt asiat ovat tietyllä tavalla.

Jalkapallo on monen muun urheilulajin tapaan maalintekopeli. On siis luonnollista käsitellä maalien tekemistä ja niiden päättämistä pääosassa tässä jutussa. Maalien tekeminen ei ole ollut mikään ongelma tämän kauden Palloseuralle. UrPS on tehnyt sarjakärki KaVon jälkeen toiseksi eniten maaleja tämän kauden Nelosessa. 34 maalista 19 on syntynyt kotinurmella ja 15 vieraissa. Palloseuran maalit ovat jakaantuneet 13:n eri pelaajan kesken.

Tehdyt maalit
KaVo 37 (26+11)
UrPS 34 (19+15)
TP-49 31 (17+14)
PP-70 28 (20+8)
SW 26 (11+15)

Jokseenkin yllättävää on, että sarjassa kakkosena oleva VaKP ei mahdu viiden eniten maaleja tehneen joukkueen joukkoon. VaKP on tehnyt 24 maalia alkukauden aikana, mutta joukkueen vahvuus onkin ollut raudanluja puolustus, joka on päästänyt ainoastaan kahdeksan maalia. KaVo on päästänyt saman verran. Vertailun vuoksi UrPSin puolustus on vuotanut 25 maalin verran. Se tekee yli kaksi maalia per peli. Puolustus ei ole ollut Palloseuran kilpailuvaltti tämän kauden osalta.

UrPS ei todellakaan ole jatkanut siihen mihin jäi viime kauden lopusta. Kuuteen viimeiseen peliin Palloseura päästi vain yhden maalin. Tämän kauden osalta ensimmäinen päästetty maali tuli 11 minuutin pelaamisen jälkeen. Viime kauden päästettyjen maalien keskiarvo 1,22 on todella kova. Nelosen vauhti on ollut puolustuslinjalle liikaa, sillä suuria menetyksiä ei puolustus ole kokenut, vaan enemmänkin vahvistunut Janne Huttusen ja Juho Laineen myötä. Toki on huomioitava, että keskiarvoa nostaa kummasti Kangasalalla päästetyt 7 maalia ja Valkeakoskella omasta maalista kaivetut 5 maalia. Tilanne ei ole mitenkään katastrofaalinen, joskin Palloseura ei ole kyennyt sarjapeleissä pitämään vielä kertaakaan nollia.

Maalipörssissä Kasperi Ojala löytyy UrPSista korkeimmalta. Kasperi on maalipörssissä jaetulla kakkossijalla LeKin Tommi Lehtimäen kanssa yhdeksällä (9) maalilla. Ylivoimainen ykkönen on TP-49:n Vesa Pajula, joka on iskenyt peräti 17 maalia tämän puolikkaan kauden aikana. Pajula on tasaisella tahdilla hurjassa 34 maalin vauhdissa. Toisella puoliskolla kyllä vastustajat osaavat hieman paremmin varautua toijalalaisten vierailuun, joten Pajulan maalitehtailu hiljentynee hieman syyskaudella.

Pajula on ollut joukkueelle kaikkein tärkein maalintekijä. TP-49 on tehnyt tällä kaudella 31 maalia, joista Pajula on tehnyt peräti 54 %. LeKin Lehtimäki on tehnyt puolet joukkueensa maaleista. Palloseura ei ole ollut niin riippuvainen Kasperista, sillä Kasperin vastaava prosentti on 26 %. Sarjakärki KaVo on tässäkin kategoriassa aivan omassa luokassaan, sillä joukkueen paras maalintekijä Johannes Pulkki on kuudella (6) maalilla tehnyt ainoastaan 16 % joukkueensa maaleista. Tehot ovat jakaantuneet kärkiporukalla huomattavasti tasaisemmin, mutta Pulkin takaa löytyy kuitenkin kaksi viiden maalin miestä. Jos TP-49:llä otetaan Pajulan lisäksi joukkueen toiseksi paras maalintekijä Joonas Saariniemi (22 %), niin tämä kaksikko on tehnyt peräti 77 % joukkueensa maaleista.

Maalipörssi (nimi, joukkue, maalimäärä, montako prosenttia joukkueen maaleista)
Vesa Pajula, TP-49, 17 (54 %)
Tommi Lehtimäki, LeKi, 9 (50 %)
Kasperi Ojala, UrPS, 9 (26 %)
Sami Sokuri, Jags, 8 (44 %)
Miska Virkki, VaKP, 8 (33 %)
Joonas Saariniemi, TP-49, 7 (22 %)
Johannes Pulkki, KaVo, 6 (16 %)
Kai-Pekka Tuomisto, SW, 6 (23 %)
Lauri Helin, FC Teivo, 5 (38 %)

Maalimäärää ja prosenttimäärää oleellisempi tieto on mielestäni se, kuinka monessa ottelussa kärkimies on maalin viimeistellyt. Pajula ja Lehtimäki menevät tässä tilastossa kärkeen, sillä kumpikin on osunut seitsemässä eri pelissä. Kasperi ja TP-49:n Joonas Saariniemi ovat osuneet kuudessa eri pelissä. Huomioitavaa Kasperin kohdalla on, että hän on pelannutkin vain kahdeksassa ottelussa.

Ehdottomasti maininnan arvoista on, että Jagsin Sami Sokuri teki kauden kaikki kahdeksan maaliaan 13 päivän sisällä kolmen eri pelin aikana. Pajula on tehnyt tällä kaudella peräti neljästi vähintään kolme maalia pelissä. Olen erittäin ylpeä, että Urjalassa hän ei onnistunut kertaakaan. Ei se voittoon johtanut, mutta jotain kehuskeltavaa saunailtaan sentään.

UrPSin sisäisessä maalipörssissä on jakauduttu Kasperin taakse nätisti hyvään joukkoon pienen välimatkan päähän. Alkukaudesta maalipörssin kärjessä viihtynyt Mikko Alahäivälä on joutunut antamaan Kasperille periksi. Harri Helenius on upottanut pilkkuja uskomattomalla varmuudella ja alkukauden tehottomuuden kanssa paininut Henri Ojala on löytänyt maalivirettään. Janne Huttunen ja Otto Drude ovat kahdessa maalissa ja heidän takana vielä seitsemän miestä yhdessä maalissa.

UrPS sisäinen maalipörssi (nimi, maalimäärä, kuinka monen minuutin välein maali on syntynyt)
Kasperi Ojala, 9 (76 min)
Mikko Alahäivälä, 5 (163 min)
Harri Helenius, 4 (208 min)
Henri Ojala, 4 (245 min)
Janne Huttunen, 2 (322 min)
Otto Drude, 2 (288 min)
Vesa Silvasti, 1
Jussi-Pekka Penttinen, 1
Atte Linbäck, 1
Janne Ahtosaari, 1
Juho Kraft, 1 (89 min)
Eemeli Tilli, 1 (86 min)
Ilari Ojala, 1 (85 min)

Kasperi on tehnyt tällä kaudella keskimäärin 76 minuutin välein maalin vastustajan verkkoon. Mikko Alahäivälä osuu keskimäärin joka toisessa pelissä. Listan häntäpäässä olevat miehet pärjäävät minuuteissa mitattuna, sillä heillä ei peliminuutteja tule niin paljoa.  Eemeli Tilli on pelannut viidessä pelissä, Juho Kraft neljässä ja Ilari Ojala kolmessa, joten aivan samoille viivoille en heitä tuon kärkikaksikon kanssa laittaisi. Muutamasta pelistä oli hieman minuutit kateissa, joten aivan absoluuttisia nuo minuuttimäärät eivät välttämättä ole. Pidätän oikeuden olla väärässä.

Nelonen on mahdollistanut tämän kirjanpidon. Vitosessa peliminuutit oli huomattavasti hankalammin laskettavissa, kun edestakaiset vaihdot olivat olemassa. Periaatteessa sain vain Henri Ojalan kohdalla tehtyä laskelmia, joita voi vuotaa ulos. Henri kuitenkin on kaikilla kolmella kaudella pelannut lähes kaikki mahdolliset peliminuutit mitä on ollut mahdollista. Laskin kaikilla mahdollisilla, kun sillä ei mennä pahasti pieleen.

Henrin tilastot (kausi, pelit, pelatut minuutit, maalit, kuinka monen minuutin välein maali on syntynyt)
2011, 20, 1800 min, 23, 78 min
2012, 22, 1980 min, 15, 132 min
2013, 11, 980 min, 4, 245 min

Henrin kohdalla suuria rajoja on helppo vetää. Avauskaudella Henri mullisti UrPSin hyökkäyspelin. Nousut keskikentältä kärjen takaa olivat erittäin vaarallisia ja Henri kantoi muutenkin päävastuun Palloseuran tehoista. 2012 kesällä velipoika Kasperi tuli jakamaan tehoja ja 2013 on tuonut sarjatason vaihtumisen myötä hieman lisää hankaluutta. Henri pelasi alkukaudella ehkä aavistuksen aiempaa puolustavammassa roolissa ja hieman on ollut apinaakin selässä ratkaisupaikoissa.

Aikaisemmin kotisivuille tekemäni kausi numeroina osuudet kauden päättyessä eivät ole ajaneet ehkä ihan samaa asiaa, sillä asioita ei ole selitetty edes auttavalla tasolla kuin nyt. Nelonen mahdollistaa hieman erilaisten asioiden tutkailemisen kuin Vitonen, sillä ResultCode toimii pääosin kelvollisesti. Osa 2 säästetään tällä erää kauden loppuun, ellei kauden aikana ilmene jotain mielenkiintoista laskettavaa. Tauon aikana pyrin ehtimään vielä julkaisemaan toisen tekstin, jossa puolikas kausi lyödään kiinni ja arvioidaan tulevaa. Tällä erää oli mukava vain tutkia tilastoja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti