sunnuntai 23. kesäkuuta 2013

Positiivisten ongelmien äärellä



Kausi lähenee uhkaavasti puoliväliä. Kaksi peliä vielä jäljellä ennen kuin otteluohjelma kääntyy miesjoukkueiden osalta toiselle puolikkaalle, jolloin erotellaan jyvät akanoista. Viime kauden osalta nimenomaan tuo syyspuolikas oli valtaisa menestys. Hieman hankala uskoa, että Palloseura ihan vastaavalla tasolla (pelkillä voitoilla) menee tätä kautta loppuun asti.

Viime otteluissa merkille pantavaa on ollut erinomainen osallistuminen. Forssassa osallistuminen oli jopa niin hyvää, että yksi paikalle saapuneista jouduttiin jättämään kokoonpanon ulkopuolelle. Tämä mies oli Juho Kraft. Ilari Ojala olisi ollut luonnollisin vaihtoehto, mutta Turusta matkustettuaan hänelle annettiin pelipaikka, kun sunnuntainen kakkosen ottelu olisi jäänyt väliin. Juhon kohdalla tämän uskottiin olevan mahdollista. Markus Suomisen paikan perustelisin sillä, että puolustusosastolle vaihtoehtoja oli huomattavasti vähemmän. Hieman huonosti laskettu homma silti, sillä Juho sai kuulla jäävänsä kokoonpanon ulkopuolelle vasta ennen alkuverryttelyä.

Kraft oli mukana viime keskiviikon kohtaamisessa ParVia vastaan ja mukana oli kakkosjoukkueesta myös Eero Lepistö ja kun kokoonpano noin muuten muistutti paljon Forssassa nähtyä, niin tiedossa oli vaihtopenkin olevan vieläkin hyökkäysvoimaisempi kuin FJK:ta vastaan. Tämä ehkä toimi FJK:n ja ParVin kanssa tällä erää, mutta kovempaa vastusta vastaan tässä olisi voinut olla kompastuskivi. Penkki ei tarjonnut puolustuslinjaan kuin yhden vaihtomiehen ja tiukassa pelissä Kasperi Ojalan tiputtaminen topparin tontille ei voi tulla kysymykseen. Etenkään, jos maaleja tarvitaan.

Ennen ParVi-ottelua valmennusjohto oli ottanut esille, että tällä sarjatasolla ja edestakaisten vaihtojen puuttuessa jokaiselle ei voida luvata peliaikaa. Se on aivan oikein. Viime kaudella oli Vitosessa teema, että peliaika ansaitaan kilpailun ollessa koventumaan päin, niin Nelosessa tämän pitää jatkua kovempana. Vapaamatkusteluun ei vaan ole varaa. Urjalasta löytyy hyvä kakkosjoukkue, jonka riveissä kuka tahansa voi käydä hakemassa pelituntumaa. Nähdäkseni tässä ei ole mitään ongelmaa. Kukaan ei ole niin hyvä, etteikö käynti kakkosjoukkueen mukana tarvittaessa auttaisi.

Osallistumisaktiivisuutta koetellaan heti Juhannuksen jälkeen, kun sekä edustus että kakkonen pelaavat vierasmatseissa samaan aikaan. Käytännössä tämä tarkoittaa, että jos edustuksella on ongelmia joukkueen kokoamisen kanssa, niin ongelmat siirtyvät kakkosjoukkueeseen, josta täytetään edustusta tarpeen mukaan.

Otteet viime aikoina ovat olleet kummankin joukkueen osalta hyviä. Edustuksen puolella voittoja on kerääntynyt jo kolme peräjälkeen, mutta niissä on huomioitava se, että ne ovat kaikki tulleet pudotusviivan alapuolella olevia joukkueita vastaan. Jokaisen pelin nähneenä voin sanoa, että jokaiselle joukkueelle tuo on aivan oikea sijoitus. Toki kyseessä saattoi olla millä tahansa joukkueella normaalia huonompi peli, mutta on niitä pelejä kertynyt tähän alkukauteen vähän liikaa. Tässä saattavat hyvin olla tämän kauden putoajat, joskin ParVin tapauksessa jätetään aina ovi auki kabinettipäätöksille. Teivon kuitenkin näkisin alun perustella olevan varmin putoajaehdokas. Pelejä on jäljellä toki vielä ihan riittävän paljon, mutta nolla pistettä on huolestuttava suoritus tähän asti kautta.

Kakkosjoukkue on kääntänyt kolmen tappion jälkeen suuntansa voittoisaksi neljän ottelun verran. Peli luistaa nyt hyvin ja uskoisin joukkueen pystyvät toisella kierroksella haastamaan avauskierroksen tappiolliset joukkueet tasapäisesti. Erot noissa kolmessa avauspelissäkin olivat lähinnä viimeistelyn puolella.

Palatakseni kuitenkin tuohon positiiviseen ongelmaan, joka ei siis ole tietenkään se, että kummatkin joukkueet voittavat. Alasarjafutiksessa on ihan normaalia, että kokoonpano elää pelien välillä ja että jossain vaiheessa on ongelmallista saada kokoonpanoa edes kasaan. Siinä ei ole mitään ihmeellistä. Ihmeellisempää on Palloseuran toiminnassa tällä kaudella ollut hyvä tilanne, että miehiä on peleihin riittänyt. Alkukaudesta oli toki omia hankaluuksia, kun Regions’ Cupin pelejä tuli lyhyellä varoitusajalla eteen. Silloin on hankaluuksia kenellä tahansa.

Ongelmallisinta valmennusjohdon puolesta on ollut kokoonpanojen hyökkäysvoima. Lähinnä se, että kokoonpanossa on ollut monta laitapelaajaa. Vesa Silvasti, Otto Drude, Arttu Reunanen ovat kaikki aloittaneet penkillä viimeiset kaksi peliä. Viime peliin voidaan vielä ottaa mukaan Eero Lepistö. Sitten kun peleissä on ollut vielä penkillä FJK:ta vastaan Ilari Ojala ja ParVia vastaan Juho Kraft. niin kentän ylimmälle kolmannekselle vaihtoehtoja on piisannut.

Kokoonpanoa on kahden viime pelin osalta kuitenkin pyöritetty niin, että kentällä on ollut käytännössä viisi keskikenttäpelaajaa, eikä tälle pelipaikalle ole jätetty penkille ollenkaan apuja. Toki esimerkiksi Mikko Alahäivälä voi laskea ylempää keskikentälle, mutta voisi kuvitella olevan helpompaa jättää joku keskikenttämies penkille varoiksi.

Laitamiehiä löytyy penkiltä, mutta silti Alahäivälä ja Henri Ojala pelaavat tätä roolia edellisissä peleissä. Etenkin Alahäivälä oli hieman eri roolissa missä hän on parhaimmillaan. Jälleen herää kysymys olisiko helpompi napata joku laitamies penkiltä ja muuttaa hieman tuota kokoonpanoa? Henri Ojalan kohdalla tuntuu kyllä, että roolitus tuossa ylempänä on tuonut lisätehoja Henrin peliin. Hän pääsee laidalla käyttämään omia vahvuuksia paljon paremmin hyväkseen.

Atte Lindbäckin pelikunto ei ole täydellinen ja Janne Ahtosaaren loukkaantumishistoria on surullinen. Lähinnä pelottaa, että aivan alkukauden tapaan keskikenttämiehiä hävitään yhdessä pelissä kaksin kappalein, kuten kävi ensimmäisessä HirPy-pelissä. Kumpikaan tosin ei ole näissä kahdessa viime pelissä pelannut täysiä minuutteja, joten ehkä huoleni on aiheetonta.

Keskikentän tilanne on sinällään mielenkiintoinen, että tällä hetkellä kaikki miehet tuntuvat mahtuvan avaukseen ja edelleen Juho Tolvanen ei ole ehtinyt käydä yhdessäkään pelissä. Mielenkiintoista olisi nähdä tilanne keskikentällä, jos Tolvanen pääsisi peleihin käymään.

En nyt lähde sen enempää tässä vaiheessa kritisoimaan tuota peluutusta, koska sillä taktiikalla on napattu kaksi selvää voittoa. Odotellaan kuitenkin ne kovat pelit ja mietitään sitten lähteekö valmennusjohto enää tällä samaisella taktiikalla pelaamaan. Tämähän saattoi kritisoinnistani huolimatta olla hyvinkin nerokasta välitaktiikkaa isolla kokoonpanolla.

Keskikentän tilanteen lisäksi mielenkiintoista taistelua käydään maalivahtiosastolla. Viime blogissa, jossa kirjoitin edustuksen tilanteesta, niin olin lähellä laittaa, että tilanne maalivahtiosastolla on ratkennut. Tomi Koivula oli pelaamassa muut veskat täysin statisteiksi siinä vaiheessa kautta, mutta sitten Tomi koki kovia NePan vieraana.

Tämä avasi saumaa Mikko Niemiselle ja Juho Laineelle. Nieminen on torjunut Tomin loukkaantumisen jälkeen kolme voittoa, yhden edustuksen ja kaksi kakkosjoukkueen mukana. Laine sen sijaan on napannut voitot kahdesta edustuksen viime pelistä. Ei hän ole joutunut sinällään koville, mutta on torjunut aikalailla kaikki mitä on ollut torjuttavissa. Ehkä ParVi-pelin vapaapotku olisi ollut otettavissa, jos ei olisi hengaillut muurin takana, mutta ei tuo mitään ratkaissut.

Nyt tilanne on avoinna. Omissa papereissa Tomi on edelleen ykkönen, mutta hienoa huomata muiden maalivahtien olevan suunnilleen samalla tasolla. Ensi kuun aikana käynnistyvä asepalvelus syö Tomin osallistumista jonkin verran, joten laadukasta tuurausta tarvitaan jatkossa. Tomi poissaolot satuttavat todennäköisesti enemmän kakkosjoukkuetta, jossa Jussi Rantanen on kaukana parhaasta pelikunnosta. Maalivahtitilanteissa hyvää on kuitenkin se, että vaihtoehtoja pitäisi olla riittävästi, vaikka poissaoloja kesän mittaan tulee.

Paljon nähdään tulevien kierrosten aikana. Kaksi kierrosta on kummankin joukkueen osalta ennen syyspuolikkaan alkamista.

28/06 VaKP – UrPS
28/06 KaVo 2 – UrPS/2
05/07 UrPS – LeKi-futis
06/07 UrPS/2 – FC Kaveriporukka

VaKP tulee olemaan todella hankala kotijoukkue voitettavaksi. LeKi sen sijaan pitäisi pystyä kotona hoitamaan. Kakkosella tulee kova haaste KaVo 2:n vieraana, mutta kyllä kakkosenkin pitäisi kotona Kaveriporukalle pärjätä. Täydet pisteet vaatisivat kummaltakin venymistä, mutta ei se nyt mitenkään totaalisen mahdotonta ole. Toivotaan, että positiivinen ongelma pelaajamäärien kanssa jatkuu kauden loppuun asti. Näiden pelien jälkeen panokset kovenevat, kun mielenkiintoinen syyskierros lähtee käyntiin ja aletaan oikeasti ratkoa niitä todellisia sijoituksia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti