maanantai 5. elokuuta 2013

Taktinen voitto

On aika palata viime torstaihin. Kuten jokainen Palloseuran kannattaja muistaa, silloin kaatui Hämeenlinnassa Pullerin kentällä isäntäjoukkue Jags numeroin 2-4. UrPS oli jo 2-0 tappiolla pelissä, mutta toinen jakso vei Palloseuran ensin rinnalle ja minuuttia myöhemmin ohi. Valmennusjohto Esko Ojalan ja Petteri Soinisen johdolla myhäili tyytyväisenä pelin jälkeen – ja aivan aiheesta.

Lähtökohdat ottelulle olivat hieman hankalat. Kasperi Ojalan flunssa pakotti miehen avauksesta sivuun ja penkille. Puolustuslinja kärsi myös Esa Nikkilän poissaolosta puujalan takia. Topparipari Jussi-Pekka Penttinen-Jani Hakala oli viimeksi yhdessä, kun UrPS kävi Kangasalalla KaVon rökitettävänä. Pakko myöntää, ettei ollut täysin luottavainen olo, kun peliin lähdettiin.

Toinen vierastappiota puoltanut asia oli UrPSin heikko menestys Jagsin vieraana aiemmin. Pullerin pikkukenttä suosii kovaa pelaavaa kotijoukkuetta ja aiemmin siellä on pelattu vähämaalisia otteluita. Siihen kun lisättiin vielä avausmaali toisella minuutilla helposta pilkusta ja vielä toinen maali alle 10 minuuttia ennen taukoa puolivahingossa, niin kaikki ennusmerkit olivat ilmassa, ettei Hämeenlinnasta pistetili kartu.

Avauspuoliajan viimeinen vitonen muutti kuitenkin kaiken. Ensin Penttinen iski pitkästä rajaheitosta. Jostain kumman syystä Penttistä ei tilanteessa pitänyt kukaan. Muutenkin Jagsilla ei ollut todellakaan kokoa vastata UrPSin pisimpiin kavereihin. Normaalisti Penttisen kimpussa näissä peleissä ollut toppari Iisakki Kiemunki aloitti vaihdossa. UrPSin avausmaali tuli kotijoukkueelle pahaan paikkaan ja erittäin helposti.

Vielä ennen taukoa nähtiin yksi ratkaisukohta, kun Jagsin pelimies puhui itselleen punaisen kortin. Jagsin pelaajan kerrottiin sanoneen tuomaria ”Vitun apinaksi”, josta aivan oikean värinen kortti heilahti. En sano, että jokaisessa pelissä tulisi sama ratkaisu, mutta näin pitäisi olla. Tuomarien arvostus on ollut tällä kaudella erityisessä keskustelussa ja vaikka tuomari ei nyt mitenkään huippuhyvää puoliaikaa viheltänytkään, niin olihan tuo ilmaus ylimitoitettu.

Toisella jaksolla alkoi kuitenkin UrPSin show, jossa Jags ei olisi kestänyt täydelläkään miehityksellä. Ratkaisu tuli varmasti nopeammin näin, mutta lopputulos olisi ollut varmasti sama, kolme pistettä Urjalaan.

Kokoonpano eli vaihtojen mukana seuraavasti.

Lepistö--------------------------------------Tilli

Käytännössä kuitenkin Alahäivälä tippui lopussa alimmaksi keskikentäksi, kun Lauri Helenius teki hyviä taustanousuja. Paikat eivät missään nimessä ole aivan tarkkoja, mutta suuntaa antavia. Joku saattaa muutenkin nähdä kentän hieman eri tavalla. Noin minä sen kuitenkin normaalisti ajattelen.

Ratkaiseva ase oli kolmen linjaan pudottaminen ja lisävoiman saaminen hyökkäyspäähän. Mikko Alahäivälä pelasi kärjessä loistavasti siihen asti kun Ilari tuli korvaamaan hänet. Alussa ongelmia oli, että Mikko ei saanut hyökkäyksessä tarpeeksi apuja. Kummatkin laidat jäivät liikaa jälkeen pitkissä palloissa. Kun UrPS alkoi saada pelistä kiinni ja hyökkäyksiä ensin laidoilta ja myöhemmin keskeltä, niin Mikon rooli nousi. Avausjaksolla oli jo muutama hyvä paikka kaunistella maalisaldoa, mutta täysosumat odottivat toisella jaksolle, jossa kaksi komeaa maalia kaatoivat Jagsin.

Kolmen linja olisi toiminut pidempäänkin. Vahva kolmikko. Kasperi Ojala oli tulossa kentälle 2-2 tilanteessa, mutta 2-3 johtomaalin syntyessä Kasperi istui takaisin penkille. Valmennusjohto käänsi suunnitelman niin, että Kasperi otettiin topparin tontille, josta olisi jälleen ollut mahdollista muuttaa kolmen linjaan takaisin, jos Jags olisi vielä pelille herännyt.

Hommat oli mietitty jo valmiiksi. Kokoonpano oli pitkästä aikaa niin monipuolinen, että se mahdollisti tällaisen taktikoinnin. Nelosessa tilanne ei aina ole niin hyvä. Tietenkin homma pitää ajatella niin, että jokainen tilanne vaatii omanlaisensa taktikoinnin. Alun perin kokoonpano vaati hieman enemmän mietintää, kun Kasperi oli flunssassa. Oli loistavaa, että Arttu Reunanen nousi pitkästä aikaa avaukseen. Oikea laita oli Artun ja Jannen (Ahtosaari) hallinnassa ja sieltä tuli avausjaksolla Palloseuran parhaat paikat. Vaihto 52. minuutin kohdalla ei missään nimessä ollut huono ratkaisu, sillä laitapelaaminen UrPSissa vaatii todella paljon kovan puolustusvelvoitteen takia.

Huolimatta Jussi-Pekka Penttisen aivan käsittämättömästä maalivireestä, UrPSin puolustus on ollut tällä kaudella monesti ongelmissa. 10 kuukauden tauon jälkeen pelikentille palannut Jussi Kitinoja saattaa ratkaista monta ongelmaa puolustuspäässä. Kitinoja tuo johtajuutta, kovuutta ja ensimmäisen pelin perusteella aivan omaa luokkaa olevia vasurin läpisyöttöjä. Täytyy vaan toivoa, että Kitinoja pääsee mahdollisimman paljon pelaamaan loppukaudesta. Puolustuksen vaihtoehdot kelpaavat varmasti valmennusjohdollekin.

Seuraava mahdollisuus taktisuuden voitolle on tulevana perjantaina, kun tappioton kärkijoukkue KaVo saapuu vierailulle. KaVolle tulee samalla viikkoon kolme ottelua. Viime perjantaina kaatui SW 9-0 ja maanantaina sarjakakkonen VaKP 4-2. Molemmat kotikentällä. KaVo peliä ennakoidaan kotisivuilla myöhemmin viikolla, mutta selvää on, ettei siitä pelistä tule pistettäkään ilman huippusuoritusta.