lauantai 25. toukokuuta 2013

605 päivää myöhemmin



Nyt se on ohi. Urjalan Palloseuran komea kotivoittoputki helähti poikki viime keskiviikkona, kun Tervakosken Pato poistui Urjalan urheilukentältä voittajana. Tappiota seurasi toinenkin tappio, kun perjantaina väsynyt UrPS hävisi vielä TP-49:lle samaisella alustalla. Siinä ei nyt suurta eroa saa aikaan, että kummasta tappiosta tuon kotitaian laskee murtuneeksi (sarjapelit vai Regions’ Cup), joten otin tuon päivämäärän ennakkotietojen vastaisesti ensimmäisestä vaihtoehdosta.

Mitään murskajaisia Urjalassa ei nähty. Kummatkin tappiot tulivat maalin marginaalilla ja kummassakin väittäisin, että enemmän olisi ollut otettavissa. Patoa vastaan voitto olisi ollut hieman mahdollisempi kuin Topaa, mutta kuitenkin. Tällä kaudella tullaan aivan varmasti näkemään tasaisia pienen marginaalin otteluita Urjalassa useampia, joten tähän on nyt hyvä tottua. Pakko myöntää, että kotitappio maistui pitkästä aikaa hyvin karvaalle, vaikka esitys etenkin Patoa vastaan oli todella hyvä.

Regions’ Cup on tämän kesän osalta ohi. Kolmas kierros koitui toistamiseen kohtaloksi ja jälleen vastassa oli Kolmosen joukkue. Viime vuoden 4-1 tappio muuttui 1-2 jatkoaikatappioksi, joten selvää eteenpäinmenoa on havaittavissa. Voisiko ensi keväänä olla mahdollisuus jo yllättää Kolmosen jengi, jos arpaonni menee samalla tavalla kuin tänä vuonna? Nyt ei ollut kaukana. Patolla tulee olemaan todella kova paikka säilyttää paikkansa Kolmosessa ensi vuodeksi. Melkein kannattaa suunnitella saunailtaa ParVin kanssa, että saadaan sarjapaikat säilytettyä ennallaan.

Palloseura on tällä hetkellä kolmen ottelun tappioputkessa. KaVon vieraana numerot olivat suhteellisen rumat 7-2. Paikalta kuultujen raporttien mukaan silloin ei onnistunut mikään. Eikä oikein noilla numeroilla voi onnistuakaan. Kaikki muu olisi ollut valetta. Kolmen hyvän pelin jälkeen tappio oli ihan hyvä herätys taas todellisuuteen, mutta olisihan numerot voinut olla siedettävämmät.  Ja tuota tappiota olisi voinut seurata uusi nousu tappion jälkeen. Nythän sitä seurasi kaksi tappiota lisää ja vielä kotikentällä.

Onko aihetta painaa paniikkinappulaa? Joko saa viedä nousukuplivat takaisin kauppaan? Voidaanko viiden pelin jälkeen vieläkään tehdä mitään johtopäätöksiä? Viidestä pelistä saadaan kyllä jo jotain irti. Sarjataulukkoa katsoessa viisi ensimmäistä sijoitusta on suunnilleen niillä joukkueilla, joille niitä olisin kauden alkaessa ennakkoon tyrkyttänytkin. Sinällään tässä ei ole yllätyksiä. Marssijärjestys on viiden kierroksen jälkeen suhteellisen oikea. UrPS ja LeKi nyt ovat vielä sen verran hyvillä iskuasemilla, ettei tässä nyt mitään aleta jakamaan etukäteen, mutta olemme kuitenkin saaneet hieman alkumaustelua tulevasta.

Jos taas lähdetäänkin tutkimaan tuloksien takaa tarinoita, niin korjattavaa löytyy myös. Alakerta ei ole vielä päässyt vakuuttamaan. Viime kaudella, kun nousua ratkottiin, niin kuudessa viimeisessä ottelussa Palloseura päästi ainoastaan yhden maalin ja senkin Kasperi Ojala teki omiin Lempäälässä. Tiukka puolustus on tällä kaudella ollut enemmän ja vähemmän hukassa, kun omissa on soinut keskimäärin 2,1 maalia / virallinen ottelu. Tähän en edes laskenut sitä 2-2 tasatulokseen päättynyttä cup-farssia. Alkukaudesta toki yksittäiset pelit nostavat tätä huimasti, mutta tarkoitus on sanoa, että nollat Palloseura on pitänyt vain kerran.

Palloseura kaipaa kovasti Esa Nikkilää Jussi-Pekka Penttisen rinnalle. Jani Hakala epäonnistui Kangasalalla toisen topparin roolissa ja Kasperi Ojalan pudottaminen toppariksi syö hyökkäyspäästä hieman liikaa tehoa. Lauri Helenius on näkemissäni peleissä ollut siinä kunnossa, mitä odottaa sopii, mutta kaipaako Palloseura Nikkilän lisäksi Tolvasta kokoonpanoon? Tolvanen olisi tuonut ainakin Toijalaa vastaan lisää pallovarmuutta keskikentälle, jossa tuo peli varmaan suurimmin hävittiin perjantaina. Lindbäck on kuitenkin hieman erityylinen pelaaja tuohon keskikentälle. Kysymys kuuluukin, että nostaisiko Tolvanen Henri Ojalan pelitasoa keskikentällä, sillä nykyisellä Henri on jäänyt hieman liian näkymättömäksi. Jokainen kuitenkin tietää, että Henrin rooli keskikentällä on erittäin tärkeä Palloseuran menestymisen kannalta.

Joukkue ja roolit hakevat vielä hienosäätöä kauden edetessä. Sen verran kokoonpanot vielä Nelosessakin elävät, ettei ihan absoluuttista linjaa kokoonpanoon saada. Janne Huttunen ja Mikko Alahäivälä ovat roolinsa jo löytäneet, mutta kummankin kohdalla on vielä hieman epäselvää miten noita rooleja pystyisi vielä hienosäätämään, jotta täysi hyöty saataisiin irti. Janne on pelannut erinomaisesti sekä laitapakin paikalla että laidalla hyökkäyksessä. Tuloksena on hienosti kaksi maalia, vaikka itse en esimerkiksi maaleja kovasti odottanutkaan. Mikon rooli on vaihdellut hyökkäyspäässä ihan puhtaan kärjen ja hyökkäävän keskikentän välillä. En ainakaan itse osaa vielä sanoa, että missä paikalla hyöty maksimoitaisiin, jos otetaan huomioon, että Kasperikin on ylhäällä.

No, pelilliset asiat selviävät varmasti tulevien kierrosten aikana. Ei nyt keskitytä ja pelätä niitä ihan liikaa. Otetaan mieluummin kantaa siihen, että miksi perjantainen Toijala-peli ei tuntunut yhtään derbyltä. Kylmäkosken Veikot jätti Palloseuralle suuren tyhjiön vastustajia ajatellen ja täksi kaudeksi ehdolla oli oikeastaan Toijala ja Forssa. Vaaka on vahvasti kallistumassa Forssan puolelle, sillä perjantainen matsi oli kaiken kaikkiaan aika hajuton ja mauton kohtaaminen. Toijala oli hyvin tyylikäs vastustaja. Siellä oli penkki täynnä ukkoja, mutta silti yhtään ei lähdetty keulimaan ja annettu mitään provoa meidän suuntaan. Yleisössä oli paljon porukkaa Toijalan puolella, mutta hekin käyttäytyivät hyvin. Jotenkin jäi fiilis, että tappiosta huolimatta sen isompia ei jäänyt hampaankoloon. Silti näkisin, että elokuun lauantaipeli Toijalassa olisi erinomainen vierasreissumahdollisuus UrPSupportersille.

Kysymyksiä on ilmassa, mutta kausi on alussa. Vielä on paljon nautittavaa, paljon mietittävää ennen kuin ratkaisun hetket sarjassa on luvassa. Ensi viikon perjantaina Urjalassa pelataan UrPS/2 ja KylVen välillä hyvin mielenkiintoinen peli, mutta palataan niihin ennakkotunnelmiin omalla tekstillä, kun muistellaan viime vuosien UrPS vs. KylVe matseja ja mikä on johtanut tähän tilanteeseen. Jännitettä joukkueiden välillä on ollut viime vuosina riittämiin, mutta tällä hetkellä samaa kiimaa ei missään nimessä ole.

Tässä vaiheessa on selvää, että 605 päivää kestänyt kotitaika on murtunut. Nyt on aika katkaista kahden ottelun mittaiseksi kertynyt tappioputki ja aloittaa uusi voittoputki, joka on vielä pidempi kuin edellinen. Urjala on syytä pitää hankalana paikkana vierailla vastustajille. Nyt jäädään jännityksellä odottamaan mitä tulevat pelit (NePa [v] ja FC Teivo [k]) tuovat tullessaan ja mikä on kauden suunta jatkoa ajatellen. Vielä ei ole mitään syytä vaipua epätoivoon, sillä mitään ei ole menetetty mihinkään suuntaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti