perjantai 22. helmikuuta 2013

Regions’ Cup – tie Eurooppaan


Palloliitto lanseerasi viime kesäksi Suomen Cupin rinnalle Suomen Regions’ Cupin. Erotuksena Suomen Cupiin kyseessä on kesäisellä kilpailukaudella pelattava kilpailu, joka on tarkoitettu kolmosesta alaspäin oleville joukkueille. Regions’ Cupin finaali pelataan Suomen Cupin finaalin kanssa samana päivänä ja voittajalle on tänä vuonna tiedossa 5000 euron lisäksi paikka UEFA Regions’ Cupiin kesälle 2014. Tarkoitus ei ole kuitenkaan esitellä Regions’ Cupia sen enempää vaan jokainen voi käydä tarkastamassa tarkemmat speksit Palloliiton sivuilta.

Suomen Cupin muututtua niin, että ensimmäiset kierrokset pelataan joulu-helmikuussa, putosi monta alasarjajoukkuetta pois. Vuoroja on hankala (etenkin Tampereen seudulla) saada ja jos niitä saa, niin osallistuminen tulee turhan kalliiksi pienellä budjetilla pyöritettäville joukkueille. Regions’ Cup alkaa sarjakauden avauksen tienoilla ja palvelee näin ollen vähintään harjoituspelitasolla, jos tie nousee avauskierroksilla vastaan.

Hieman huolestuttavana kohtana pidän sitä, että Tampereen piirissä alasarjajoukkueita osallistui vain kymmenen Suomen Cupiin, kun Regions’ Cup keräsi 19 osallistujaa. Kokonaisuudessaan Regions’ Cup sai osallistujia 177, kun Suomen Cupin oli tyytyminen 154 osanottajaan. Huolestuttavia lukemia, kun pitäisi ajatella Suomen Cupin olevan se Palloliiton lippulaiva. Toki se sitä edelleen onkin, kun mukana ovat isommat jengit, mutta suuresta cup-huumasta ei päästä nauttimaan, kun tuhkimotarinoiden synty lytätään jo alkuvaiheessa aloittamalla lähes mahdottomaan ajankohtaan.

Knoppitietoni 2012 vuoden Regions Cupin voitti Turun Pallokerho, joka voitti finaalissa jännittävien vaiheiden jälkeen SJK reservit 4-2 jatkoajan jälkeen. TPK pelaa Turun piirissä Kolmosta ja tänäkin vuonna mukana kisassa.

UrPS osallistui jo viime kaudella Regions’ Cupiin. Kolmannelle kierrokselle asti jatkunut järjetön urjalalainen cup-kiima katkesi, kun Kolmosen Toejoen Veikot pudotti UrPSin tylysti 4-1 voitolla kotikentällään. Todellisuudessa UrPS voitti katsomossa 1000-0 ja teki pelin viimeisen maalin, joten jos sattui tulemaan pelin loppuun paikalle, niin saattoi luulla Palloseuran jatkavan.

Pääsin itsekin osallistumaan cup-talkoisiin, kun toisella kierroksella Valkeakosken Saharassa vastassa oli Kutosta pelaava Hirsilän Pyrkivä. Olimme jo aiemmin harjoituskaudella kohdanneet UrPS/2:n paidassa HirPyn A-junnut (8-3 voitto), joten hieman tiesi mitä olettaa. Pakko myöntää, että sarjaporrasta ylempänä pelaavana joukkueena olimme kovilla, mutta nihkeä 0-2 voitto riitti. Itsekin pääsin lopussa keskikentän pohjalle jakamaan kymmenkunta alibisyöttöä 100 % tarkkuudella omille, joten hieman on Barcan peliä katsellessa hajua miltä Xavista tuntuu.

Avauskierros meni hyvinkin harjoitusottelumaisesti, kun vastaan asettuneella saman sarjatason FC Futareilla oli takana muistaakseni vain yksi harjoituspeli. 7-0 lopputulos ei jättänyt jossittelulle sijaa. Kolme harjoituspeliä UrPSilla näkyi siinä vaiheessa selvästi.

Mitä Regions’ Cup sitten antoi? Oliko Cupista hyötyä? Haittaa? Vai oliko tässä vain turhanpäiväinen ja näennäinen kilpailu, jolla saatiin alasarjafutis näyttämään hyvältä ja tärkeältä?

Yritin jopa kaivaa tuekseni tilastoja, joilla olisi voinut osoittaa, että cupin aiheuttamat rasitukset olisivat näkyneet jossain vaiheessa sarjan alkua.

Harjoitusotteluita: 1-2-0
1.  kierros: UrPS – FC Futarit 7-0 (4-0)
Harjoitusotteluita: 3-0-1
Sarjaotteluita: 2-0-0 
 2. kierros: HirPy – UrPS 0-2 (0-1)
Sarjaotteluita: 2-0-1
3. kierros: TOVE – UrPS 4-1 (2-0)
Sarjaotteluita: 2-0-2

Suoraa linjaa on täysin mahdotonta vetää. Kauden huonoin vaihe kesäkuun puolivälissä Pirkkalassa ja Tampereella kärsittyjen tappioiden muodossa tuli lähes kuukausi sen jälkeen, kun TOVE tiputti Palloseuran cupista pihalle. Kauden avaustappiolla Viialassa ei ollut mitään tekemistä cupin kanssa, koska ryhtiliike tapahtui heti seuraavaan sarjapeliin, jossa LaPro kaatui. Paljon siis hienoja numeroita, joilla ei päästä todistamaan mitään.

Henkisellä puolella merkitys oli suurempi. Futarit ja HirPy kaatuivat enemmän ja vähemmän ruutiinilla, mutta kovin puristus tuli Toejoella. TOVE pelasi viime kaudella Kolmosta, joten Vitosessa pelaavalle Palloseuralle kyseessä oli erinomainen tasonmittaus. 4-1 lopputulos ei anna todellista kuvaa pelistä. UrPS oli hyvin pelissä mukana, mutta viimeistelyssä kotijoukkue oli palautuspullojen verran parempi.

Haluan uskoa, että tuosta tappiosta jokainen Palloseuran mies näki, että unelma noususta Neloseen ei ole täysin mahdotonta. Henkinen vahvuus tiukkoihin paikkoihin saatettiin kylvää juuri tältä Porin reissulta, jota itse faninäkökulmasta muistelen erittäin lämpimästi. Joukkueenjohto, pelaajat ja kannattajat – koko seura oli tuolloin matkalla mukana. Lopulta UrPS nousi Neloseen ja toisaalla TOVE putosi Neloseen. Joukkueet olivat siis koko ajan matkalla samaan suuntaan, vaikka TOVE tällä hetkellä Tampereen sijaan Satakunnassa vaikuttaakin.

Regions Cup 2013 tarjoaa tätä samaa uudestaan. Palloseuran avauskierroksen vastustajaksi arpa toi vanhan tutun HirPyn. Lähtöasetelma on varmasti hyvin samanlainen kuin viime keväänä. Otteluparin voittaja etenee toiselle kierrokselle, jossa isännän roolin ottaa perinteinen tamperelaisseura Ikurin Vire, joka pelaa tulevana kesänä Tampereen Kutosessa. Ikurin Vire osallistui myös Suomen Cupiin, joten siellä on ainakin pelaaminen aloitettu tätä kautta ajatellen ajoissa.

Regions’ Cupille toivoo kaikkea hyvää. Kaikenmuotoinen cup-kilpaileminen on aina enemmän ja vähemmän yllätysvalmista. Suomen Cupin kaltaisiin mammuttiyllätyksiin ei tietenkään kyetä, kun kaikki joukkueet ovat kolmen-viiden sarjatason sisällä, mutta jokainen pelaaja tietää, että Kutosen joukkueena on suunnaton haaste (ja mahdollisuus) kohdata Kolmosta pelaava joukkue. Regions’ Cup onnistui mielestäni jo vuodessa täyttämään sitä tyhjiötä, mitä Suomen Cupin muuttuminen aiheutti. Nämä ovat hienoja pelejä, sillä vastakkain asettuvat joukkueet eivät välttämättä kohtaa toisiaan vuosikausiin tai pahimmillaan jopa koskaan enää. Yllätykset, haasteet, kunnia – siitä on hyvä cup tehty. Palataan cup-asioihin, kun saadaan pelipäiviä ensimmäisille kierroksille.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti